składniki

dobre samopoczucie w duecie z mądrze dobranymi składnikami kosmetyków, to tajemnica optymalnej pielęgnacji.

Sodium Polyacrylate

Inna nazwa używana: Poliakrylan sodu

Opis składnika Sodium Polyacrylate

Substancja bardzo higroskopijna - łatwo wiąże wodę. Jest w stanie wchłonąć kilkakrotnie więcej wody niż jego własna masa.

Działanie kosmetyczne

Substancja filmotwórcza, tworzy na powierzchni skóry i włosów hydrofilowy film. Jest odpowiedzialna za utrzymywanie wody, dzięki czemu nawilża, a także kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza.

Funkcja składnika Sodium Polyacrylate

Lepiszcze - substancja wiążąca składniki kosmetyków wytwarzanych w formie stałej. Substancja stabilizująca emulsje (np. kremy), chroni kosmetyk przed rozwarstwianiem, przedłuża trwałość. Ponadto pełni rolę modyfikatora właściwości reologicznych - wpływa na konsystencję kosmetyków, powoduje wzrost lepkości

Bezpieczeństwo

Wszystkie składniki zastosowane w naszych kosmetykach są dopuszczone do stosowania zgodnie z Rozporządzeniem 1223/2009/WE. Oznacza to, że zostały poddane szczegółowej analizie ekspertów toksykologii i są uznane przez nich za bezpieczne.
wróć do wszystkich składników >>