składniki

dobre samopoczucie w duecie z mądrze dobranymi składnikami kosmetyków, to tajemnica optymalnej pielęgnacji.

Stearic Acid

Inna nazwa używana: Kwas stearynowy

Opis składnika Stearic Acid

Organiczny związek chemiczny. Należy do nasyconych kwasów tłuszczowych. Ciało stałe koloru białego. Substancja słabo rozpuszcza się w wodzie. Natomiast dobrze rozpuszcza się w rozpuszczalnikach organicznych oraz etanolu

Działanie kosmetyczne

Substancja renatłuszczająca w kosmetykach myjących. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych z warstwy rogowej naskórka. Dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową i częściowo hamują proces wymywania lipidów z warstwy rogowej naskórka.

Funkcja składnika Stearic Acid

Emulgator wody w oleju, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Kwas stearynowy pełni również rolę stabilizatora emulsji, czyli chroni np. krem przed rozwarstwianiem, a tym samym przedłuża trwałość kosmetyków.

Bezpieczeństwo

Wszystkie składniki zastosowane w naszych kosmetykach są dopuszczone do stosowania zgodnie z Rozporządzeniem 1223/2009/WE. Oznacza to, że zostały poddane szczegółowej analizie ekspertów toksykologii i są uznane przez nich za bezpieczne.
wróć do wszystkich składników >>