składniki

dobre samopoczucie w duecie z mądrze dobranymi składnikami kosmetyków, to tajemnica optymalnej pielęgnacji.

Caprylyl Glycol

Inna nazwa używana: Glikol kaprylowy

Opis składnika Caprylyl Glycol

Glikol kaprylowy jest stosowany w wielu kosmetykach: kremach, balsamach, sztyftach, olejkach oraz jako dodatek w kosmetykach do kąpieli. Ma zdolność przechodzenia przez naskórek w głąb skóry.

Działanie kosmetyczne

Tłusty emolient. Zastosowany w kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni skóry. Jest to pośrednie działanie nawilżające, przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. W kosmetykach myjących stosowany jako substancja renatłuszczająca. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych, dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową.

Funkcja składnika Caprylyl Glycol

Humektant - substancja zapobiegająca wysychaniu kosmetyku oraz krystalizacji przy ujściu butelki lub tubki

Bezpieczeństwo

Wszystkie składniki zastosowane w naszych kosmetykach są dopuszczone do stosowania zgodnie z Rozporządzeniem 1223/2009/WE. Oznacza to, że zostały poddane szczegółowej analizie ekspertów toksykologii i są uznane przez nich za bezpieczne.
wróć do wszystkich składników >>