składniki

dobre samopoczucie w duecie z mądrze dobranymi składnikami kosmetyków, to tajemnica optymalnej pielęgnacji.

Acrylates Copolymer

Inna nazwa używana: Kopolimer akrylowy

Opis składnika Acrylates Copolymer

Polimer anionowy

Działanie kosmetyczne

Wykorzystywany jest w kosmetykach do włosów. Działa filmotwórczo, czyli pozostawia na włosach film, dzięki któremu kondycjonuje, zmiękcza i wygładza. Stosowany również jako substancja utrwalająca fryzurę w kosmetykach do stylizacji. Poprawia parametry sensoryczne na włosach, czyli nadaje połysk i uczucie miękkości włosom. Ponadto działa antystatycznie, czyli zapobiega elektryzowaniu się włosów.

Funkcja składnika Acrylates Copolymer

Składnik wpływający na konsystencję kosmetyku - powoduje wzrost lepkości. Stabilizuje emulsje zwykłe i silikonowe, czyli przedłuża trwałość kosmetyków. Zapobiega np. przed rozwarstwianiem się kremu. Jest lepiszczem, czyli substancją wiążącą składniki kosmetyków.

Bezpieczeństwo

Wszystkie składniki zastosowane w naszych kosmetykach są dopuszczone do stosowania zgodnie z Rozporządzeniem 1223/2009/WE. Oznacza to, że zostały poddane szczegółowej analizie ekspertów toksykologii i są uznane przez nich za bezpieczne.
wróć do wszystkich składników >>