składniki
https://tolpa.pl/media/magefan_blog/kosmetyki_to_pa_pure_trends_g_wne.jpg

poznaj najnowsze trendy w składnikach kosmetycznych, które znajdziesz w tołpa. pure trends

zanieczyszczenia, promienie UV, smog, a także stres i szybki tryb życia – w dzisiejszych czasach skóra potrzebuje specjalnych składników, aby się zregenerować, nie tracić nawilżenia i móc walczyć ze skutkami starzenia. Sprawdź, jak inspirowane tradycyjnymi rytuałami pielęgnacyjnymi oraz naturą trendy pomagają skórze odzyskać blask i zdrowy wygląd. Poznaj małe wielkie składniki tołpa pure trends.

Niezależnie od typu, każda skóra potrzebuje odżywienia składnikami bogatymi w minerały, witaminy. Ważne są też związki walczące z wolnymi rodnikami, pobudzającymi elastyczność skóry i chroniącymi ją przed utratą wody. Każdego dnia musimy zadbać o zapewnienie skórze najlepszych warunków do regeneracji i funkcjonowania w środowisku, które nie zawsze jest dla niej łaskawe. Wierzymy jednak, że dzięki odpowiednim naturalnym składnikom w kosmetykach , każda cera może zachwycać.

W tołpa.® pure trends wykorzystujemy potencjał naturalnych składników aktywnych, by starannie i skutecznie dbać o skórę na każdym etapie pielęgnacji. Postawiliśmy na składniki, które są nie tylko doceniane od bardzo dawna w kosmetologii czy medycynie naturalnej, ale również przez specjalistów od zdrowego odżywiania. Wiemy, że pozwolą osiągnąć w pielęgnacji doskonałe i trwałe efekty. Czyste, przebadane alergologicznie receptury gwarantują bezpieczeństwo nawet dla bardzo wrażliwej skóry. Nasz najważniejszy trend to zdrowa skóra.

Trend na orient – składniki z dalekich stron świata

Podczas poszukiwania źródeł piękna nie straszne nam dalekie podróże. Sięgamy prosto do azjatyckiej i indyjskiej medycyny, sprawdzamy rytuały i odkrywamy egzotyczne składniki, tj. centella asiatica i lotos.

Centella asiatica, czyli wąkrota azjatycka i jej właściwości

Obfitość wąkroty azjatyckiej zapisana jest w jej łacińskiej nazwie, w której centella wywodzi się od słowa centum, czyli liczby sto. Ma to opisywać jej szerokie zastosowanie w naturalnym lecznictwie oraz kosmetyce, które odkryła setki lat temu medycyna chińska i indyjska Ajurweda.

Skąd pochodzi:

Ta cenna roślina o pięknym zapachu pochodzi z gatunku wieloletnich ziół z rodziny selerowatych, które rosną w strefach tropikalnych i subtropikalnych w rejonach o znacznej wilgotności i na brzegach rzek. Spotkać ją też można na terenach górskich. Miejsce występowania ma wpływ na skład chemiczny, i skuteczność i zastosowanie w medycynie oraz pozytywne działanie na skórę np. na Madagaskarze i w Południowej Afryce wąkrota zawiera kwas madekasowy i azjatykowy (wspomagające syntezę kwasu hialuronowego), a w odmianie rosnącej na Sri Lance głównym składnikiem jest kwas centelikowy (hamujący rozwój patogenów i niektórych grzybów).

Centelia asiatica występuje w Chinach, Korei i Indiach, gdzie jest najbardziej popularna, ale także w Malezji, Indonezii, na Sri Lance, Madagaskarze, w Australii, Południowej i Centralnej Afryce oraz Południowej i Środkowej Ameryce.

Jak działa:

W medycynie i kosmetyce wykorzystuje się całą roślinę, która ma bardzo bogaty skład chemiczny. Oprócz różnego rodzaju złożonych związków pielęgnacychnych np. kwasu madekasowego i azjatykowego czy centelikowego, zawiera także flawonoidy, witaminy A, C, E, K oraz magnez. Tradycja chińska i Ajurweda mówią o zastosowaniu wąkroty azjatyckiej w przypadku chorób ciała, skóry i duszy, ponieważ działa na cały organizm, uspokaja oraz ma właściwości odmładzające, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, które potwierdziły liczne badania.

Korzyści dla skóry suchej:

  • chroni przed odwodnieniem,
  • ma działanie nawilżające,
  • wzmacnia naczynia krwionośne,
  • regeneruje, przyspiesza gojenie.

Korzyści dla skóry tłustej:

  • chroni przed odwodnieniem,
  • działa bakteriobójczo,
  • przeciwdziała powstawaniu niedoskonałości.

Korzyści dla skóry dojrzałej:

  • działa odmładzająco,
  • walczy ze skutkami zmęczenia,
  • nadaje blasku i zdrowego kolorytu,
  • pobudza produkcję wygładzającego kolagenu i elastyny,
  • stymuluje syntezę kwasu hialuronowego.

W jakich kosmetykach jej szukać:  tołpa pure trends orient

centella asiatica i jej właściwości - infografika

Lotos i jego właściwości

Roślina o niezwykle pięknych i wonnych kwiatach, majestatycznie unoszących się na wodzie. Jest nie tylko wspaniałą ozdobą bogatych ogrodów i parków, ale prawdziwym cudem natury. Była czczona przez starożytnych Egipcjan oraz uznawana za świętą w buddyzmie i hinduizmie. Lotos jest tak ważny dla różnych kultur, że znalazł się w godle Indii oraz stał się narodową rośliną Wietnamu i Egiptu, a jego wizerunki możemy spotkać na wielu tradycyjnych malowidłach (występuje m.in. jako symbol czystości). Jest tak niezwykły, że zainspirował technologów zafascynowanych tzw. efektem lotosu, czyli zdolnością do samooczyszczania się.

Skąd pochodzi:

Wieloletnie rośliny z rodziny lotosowatych pochodzą z Azji, Europy i Ameryki Północnej, a ich nazwa zaczerpnięta została z języka senegalskiego. Są wykorzystywane w kuchni (ma jadalne części), medycynie oraz kosmetyce. Uznaje się je za niezwykle czyste oraz długowieczne. W Japonii odkryto 2000-letnie nasiona, które nadal kiełkowały i wydawały kwiaty.

Jak działa:

Jest kolejną rośliną o bogatym składzie chemicznym. Ma w sobie minerały: żelazo, cynk, miedź, magnez, witaminy C i z grupy B, białko oraz błonnik. Dogłębnie nawilża skórę, pozostawiając ją zdrową, pełną blasku. Dzięki działaniu oczyszczającemu, jest polecany przy problemach z niedoskonałościami skóry. Jego delikatny zapach dodatkowo odpręża i koi nerwy.

Korzyści dla skóry suchej:

  • działa nawilżająco,
  • łagodzi podrażnienia.

Korzyści dla skóry tłustej:

  • pomaga w walce z niedoskonałościami i trądzikiem,
  • tonizuje,
  • dzięki efektowi lotosu, chroni skórę przed szkodliwym wpływem zanieczyszczeń

Korzyści dla skóry dojrzałej:

  • przeciwutleniacze chronią przed działaniem wolnych rodników,
  • poprawia koloryt skóry,
  • spłyca zmarszczki,
  • ma działanie antyoksydacyjne.

W jakich kosmetykach go szukać:  tołpa pure trends orient

lotos i jego właściwości - infografika

Trend: super seeds – moc odżywczych nasion i olejków

Sięgając do natury, zaczynamy doceniać pestki i tłoczone z nich oleje, które zawierąja to, co w roślinach najlepsze. Poznaj moc nasion dyni i oleju sezamowego.

Nasiona dyni i ich właściwości

Dynia to warzywo, które jest nam znane „od kuchni”. Króluje, kiedy za oknem zaczyna panować jesienna szarówka. Jej kolor dodaje energii, a słodkawy, dość neutralny smak pozwala na wyczarowanie rozgrzewających potraw lub napoju pumpkin spice latte. To często niedoceniane warzywo zawiera w sobie skarby: małe nasionka bogate w składniki cenne dla naszej skóry.

Skąd pochodzi:

Dynia to około 20 różnych gatunków. Możemy ją wyhodować we własnym ogródku. Trend na wykorzystanie nasion pojawił się, kiedy zaczęto baczniej przyglądać się znaczeniu olejków i nasion w pielęgnacji twarzy, ciała i włosów.

Jak działa:

Dynia zawiera szereg witamin: A, C, E, B1, B2, B3, B6 i B9 oraz fitosterole roślinne, zdrowe tłuszcze, antyoksydanty i minerały. Polecana w kosmetykach do każdego typu skóry, w szczególności do tej, której problemem jest rozregulowana praca gruczołów łojowych, odwodnienie i podrażnienie.

Korzyści dla skóry suchej:

  • łagodzi podrażnienia,
  • regeneruje,
  • działa jak tarcza ochronna.

Korzyści dla skóry tłustej:

  • reguluje pracę gruczołów łojowych,
  • ściąga pory,
  • oczyszcza,
  • pomaga w walce z niedoskonałościami i trądzikiem.

Korzyści dla skóry dojrzałej:

  • nadaje blask;
  • regeneruje i wzmacnia.

W jakich kosmetykach ich szukać:  tołpa super seeds

nasiona dyni i ich właściwości - infografika

Olej sezamowy i jego właściwości

Według indyjskiej Ajurwedy podgrzany olejek sezamowy to remedium na skołatane nerwy i prawdziwy balsam dla ciała. Egzotyczny tradycyjny rytuał z wykorzystaniem tego składnika ma na celu zmiękczyć skórę, pozostawiając ją zregenerowaną, silną i ukojoną. Chociaż olej sezamowy wykorzystuje się w wielu kulturach od setek lat, wpisuje się w trendy naszych czasów, ponieważ działa zbawiennie na problemy ciała i ducha.

Skąd pochodzi:
Olej sezamowy zaczęto wykorzystywać już w starożytnych Indiach – w Ajurwedzie oraz medycynie chińskiej.

Jak działa:
Doceniany głównie ze względu na zawartość dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych (linolowego i oleinowego), niacyny oraz zestawu różnego rodzaju aminokwasów, tokoferoli i fitosteroli. Rozgrzewa, regeneruje, odmładza oraz oczyszcza, a więc nadaje się do pielęgnacji każdego typu skóry.

Korzyści dla skóry suchej:

  • zmiękcza,
  • regeneruje,
  • zapobiega przed utratą wody.

Korzyści dla skóry tłustej:

  • ma działanie oczyszczające,
  • reguluje pracę gruczołów łojowych,
  • chroni przed negatywnym wpływem środowiska i zanieczyszczeń.

Korzyści dla skóry dojrzałej:

  • ma pozytywny wpływ na elastyczność skóry,
  • zawiera odmładzającą witaminę E.

W jakich kosmetykach go szukać:  tołpa super seeds

olej sezamowy i jego właściwości - infografika

Trend: super fruits – bomba antyoksydantów i minerałów

W niewielkich owocach tkwi tak wielka moc, że aż trudno uwierzyć, że pomieściły w sobie aż tyle cennych składników odżywczych. Acerola i czarna borówka wpisują się w najnowsze trendy kosmetyczne, które poszukują źródeł antyoksydantów i witamin.

Acerola i jej właściwości

Ten niewielki owoc jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Wiesz, że wystarczy zjeść tylko trzy owoce, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na ten składnik (100 g aceroli zawiera 1400-2500 mg witaminy C)? Nie tylko to sprawia jednak, że od kilku lat trwa moda na acerolę. Choć mała, jest prawdziwą bombą cennych substancji.

Skąd pochodzi:

Acerola, czyli Malpigia granatolistna nazywana jest wiśnią z Barbados lub nadgwiazdką granatolistną. Od dawna wykorzystuje się ją w celach leczniczych w Ameryce Środkowej. Występuje na terenie Teksasu i Meksyku, Ameryki Środkowej i w północnej części Ameryki Południowej.

Jak działa:

Ma bogaty skład. Zawiera nie tylko ogromną ilość witaminy C, ale także witaminy: A, B1, B2 oraz karotenoidy i antocyjanidy, czyli silne antyoksydanty. Znaleźć w niej możemy także żelazo, wapń, magnez i fosfor. To wszystko składa się na jej działanie ochronne, odżywcze i zabezpieczające przed starzeniem.

Korzyści dla skóry suchej:

  • nawilża,
  • wzmacnia naczynia krwionośne.

Korzyści dla skóry tłustej:

  • działa oczyszczająco i detoksykująco.

Korzyści dla skóry dojrzałej:

  • odżywia,
  • dba o elastyczność skóry,
  • walczy z wolnymi rodnikami,
  • pobudza syntezę kolagenu.

W jakich kosmetykach jej szukać:  tołpa pure trends super fruits

acerola i jej właściwości

Czarna borówka i jej właściwości

Czarna borówka, czyli spotykana w lasach jagoda to mały wielki składnik. Garbniki, antocyjany, antyoksydanty oraz witaminy i minerały tworzą eksplozję dobroczynnych właściwości, którą znają nasze babcie i prababcie, a do których sięgamy dzisiaj.

Skąd pochodzi:

Można spotkać ją w Azji, Ameryce Północnej, Europie, w tym również w Polsce na terenach nizinnych i w górach. Przez setki lat w różnych kulturach i tradycjach była wykorzystywana jako roślina lecznicza. Ma bogatszy skład od swojej kuzynki, borówki północnoamerykańskiej. Dziś trend na jagody spowodowany jest odkryciem ogromnej ilości antyoksydantów oraz ich wpływ na walkę z wolnymi rodnikami.

Jak działa:

Zawiera witaminy A, B, C, E, K, PP, fosfor, wapń, potas, selen, cynk, miedź i mangan, jak również szereg antyoksydantów, garbniki, antocyjany (w 100 g nawet 700 mg) i kwas galusowy. W kosmetyce stosuje się je, aby chronić skórę przed szkodliwym działaniem środowiska, zanieczyszczeniami i toksynami oraz przeciwdziałać skutkom starzenia.

Korzyści dla skóry suchej:

  • nawadnia,
  • działa ochronnie na wrażliwą skórę.

Korzyści dla skóry tłustej:

  • chroni przed wpływem środowiska,
  • zawiera garbniki działające przeciwbakteryjnie i detoksykująco.

Korzyści dla skóry dojrzałej:

  • wygładza,
  • walczy z wolnymi rodnikami,
  • uelastycznia,
  • dodaje blasku,
  • odżywia, jest pokarmem dla skóry.

W jakich kosmetykach jej szukać:  tołpa pure trends super fruits

czarna borówka i jej właściwości - infografika

nocny turbo-krem antycellulitowy, 250 ml
-30%
Cena promocyjna 38,49 zł Regular Price 54,99 zł
multi serum antycellulitowe, 250 ml
-35%
Cena promocyjna 42,89 zł Regular Price 65,99 zł
wyszczuplający koncentrat modelujący, 250 ml
-35%
Cena promocyjna 42,89 zł Regular Price 65,99 zł
wypełniające serum do biustu, 150 ml
-35%
Cena promocyjna 33,79 zł Regular Price 51,99 zł
rozjaśniające skoncentrowane serum, 20 ml
-35%
Cena promocyjna 26,64 zł Regular Price 40,99 zł
maska czarny detox, 40 ml
-35%
Cena promocyjna 21,44 zł Regular Price 32,99 zł
korygujący niedoskonałości CICA-KREM, LEKKI, NOC, 40 ml
-35%
Cena promocyjna 22,74 zł Regular Price 34,99 zł
złuszczający koncentrat zwężający pory, 75 ml
-30%
Cena promocyjna 27,99 zł Regular Price 39,99 zł
mikrozłuszczający tonik-esencja 3 enzymy, 200 ml
-35%
Cena promocyjna 18,84 zł Regular Price 28,99 zł
enzymatyczny krem przeciw zaskórnikom, 40 ml
-30%
Cena promocyjna 25,19 zł Regular Price 35,99 zł
żel do mycia twarzy 3 enzymy, 150 ml
-35%
Cena promocyjna 18,84 zł Regular Price 28,99 zł
nocny koncentrat do rąk, 60 ml
-25%
Cena promocyjna 8,99 zł Regular Price 11,99 zł
regenerujący krem- opatrunek do rąk, 100 ml
-25%
Cena promocyjna 7,49 zł Regular Price 9,99 zł
BB matujący krem korygujący, 40 ml
-30%
Cena promocyjna 27,99 zł Regular Price 39,99 zł
odżywczy krem-olejek regenerujący, BOGATY, NOC, 40 ml
-35%
Cena promocyjna 25,99 zł Regular Price 39,99 zł
wygładzający krem-maska przeciwzmarszczkowy NOC, 40ml
-35%
Cena promocyjna 32,49 zł Regular Price 49,99 zł