Tołpa, mała wielka pielęgnacja

ciało

 

tematy:

dieta kobiety w ciąży

kobiety w ciąży znajdują się pod specjalna opieką i uwagą swoich najbliższych. Oczywiście chcemy dla nich jak najlepiej. Aby się zdrowo odżywiały, zrezygnowały z wysiłkowych sportów, ze wszystkiego, co naraża je na niebezpieczeństwo. Oczywiście.

ale obchodzenie się z nimi zbyt delikatnie może być niemile widziane. Zmiany zachodzące w ciele kobiety mają wpływ na zdrowie i rozwój płodu. Żywienie w tym okresie powinno być bogate w witaminy i minerały. Ale jak tu zrezygnować z ukochanych czekoladek i oprzeć się zachciankom? Wszystko w ramach rozsądku.

zmiany w zaopatrzeniu w witaminy i minerały

witamina A. W okresie ciąży wzrasta na nią zapotrzebowanie, ponieważ odpowiada za różnicowanie się komórek nabłonkowych oraz prawidłowy wzrost płodu. Bierze także czynny udział w procesie widzenia. Aby zaspokoić organizm zwiększajcie spożycie ciemnozielonych warzyw: szpinaku, szczypiorku, brokułów, oraz pomarańczowych owoców: brzoskwiń, nektarynek, dyni czy moreli. Mniam.

witamina E. Jest ważna szczególnie podczas 3 ostatnich miesięcy ciąży. Chroni przed wczesnym zerwaniem błon płodowych i przedwczesnym porodem. Szukajmy jej w olejach roślinnych, maśle, mleku, jajach. W mniejszym stopniu, ale jednak, w warzywach liściastych i nasionach roślin strączkowych.

witamina D. Bierze udział w tworzeniu masy kostnej. Jej źródła pokarmowe to tran, ryby, mleko, i jego przetwory oraz jajka. Aby uniknąć niedoboru tej witaminy, warto pomyśleć o dodatkowych suplementach diety.  

wymienione witaminy lepiej wchłaniają się w towarzystwie tłuszczów. Oczywiście tych nienasyconych. Dlatego do sałatek dodawaj oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.


witamina C. Wzmacnia odporność organizmu i chroni przed wolnymi rodnikami. Dzięki niej, organizm lepiej wchłania również żelazo. Dostarczysz ją organizmowi w owocach i warzywach oraz  w przyrządzonych z nich sokach. Dobre jej źródła to: truskawki, maliny, cytrusy, jabłka, kiwi, porzeczki, papryka, natka pietruszki, brokuły.

witamina B1 i B2. To kolejne witaminy, których zapotrzebowanie wzrasta w okresie ciąży. Wpływają na prawidłowy rozwój płodu. Bogate ich źródła to: produkty zbożowe z pełnego ziarna, nasiona roślin strączkowych, mięso, ryby, orzechy.

kwas foliowy. Warto o nim pamiętać już na 3-4 miesiące przed zajściem w ciążę. Zaniedbanie może okazać się niebezpieczne i spowodować wrodzone wady ośrodkowego układy nerwowego płodu. Niedobory folianów mogą być też przyczyną tworzenia się przepuklin oponowo - rdzeniowych, związanych z neurologicznymi, ruchowymi i czuciowymi zmianami. Planując ciążę zadbaj o suplementację diety kwasem foliowym. Ponieważ wymienione wady tworzą się podczas pierwszych 4 tygodni. Zazwyczaj wtedy jeszcze kobieta nie wie, że jest w ciąży. Jedząc regularnie ciemnozielone warzywa (kapustę, szparagi, brokuły, szpinak, sałatę), groch, fasolę, soję, buraki, orzechy, jaja, banany, awokado i pomarańcze, dostarczymy organizmowi odpowiednią dawkę. 4 szklanki soku pomarańczowego dziennie ze świeżych pomarańczy lub 2/3 szklanki soczewicy na obiad dostarcza około 400µg kwasu foliowego.

żelazo. Jest ważnym składnikiem diety, nie tylko dla kobiet w ciąży. Jego niedobór grozi anemią, infekcją dróg moczowych, niższą masą urodzeniową dziecka, a nawet przedwczesnym porodem. Nie rezygnuj w czasie ciąży z takich produktów, jak mięso, ryby, jaja, sery białe. Dostawcą żelaza są także orzechy i nasiona roślin strączkowych. Możesz traktować je jako przekąski między posiłkami. Warto zapamiętać, że żelazo z produktów mięsnych wchłania się w okolicach 80% - najlepiej w towarzystwie witaminy C, z produktów roślinnych tylko od 1-15%. Chyba już wiemy, co należy jeść.

cynk. To składnik ważny nie tylko dla układu odpornościowego dziecka i prawidłowej masy ciała. Jest odpowiedzialny także za kondycję i wygląd skóry. Chcąc dodatkowo ją wzmocnić na co dzień jedz chude mięso, orzechy, owoce morza. Do przygotowania potraw używaj pełnoziarnistej mąki.

wapń. To przede wszystkim budulec kości. Odpowiada też za budowę narządów dziecka. Uwaga, jego zapotrzebowanie wzrasta do 50%. Bo przecież w okresie ciąży jest Was już dwoje. Najlepszym jego źródłem jest mleko i jego przetwory, a także sardynki i szprotki. Postaraj się jeść codziennie 2 plasterki sera żółtego + 2 szklanki mleka (krowie lub kozie) i jogurt lub 200g sardynek i 2 szklanki mleka (krowie lub kozie).

magnez. Chroni przed przedwczesnymi skurczami i wspomaga prawidłowy wzrost płodu. W ciągu 24h powinnaś dostarczyć organizmowi około 350-400 mg. To o 100 mg więcej, niż potrzebuje dorosły człowiek. Należy spożywać w codziennej diecie produkty takie jak: kasza gryczana, pestki dyni, soczewica, fasola, groch, mąka pełnoziarnista, orzechy, kakao i w końcu czekolada.

dieta w ciąży wcale nie jest taka rygorystyczna. Jest i miejsce na małe przyjemności.  
dostarczanie organizmowi witamin i minerałów pozytywnie wpływa na utrzymanie zdrowia mamy
i dziecka. Dlatego w okresie ciąży szukaj przepisów na smaczne, zdrowe potrawy i desery z owoców czy warzyw. Zalecana dzienna dawka to około 400g owoców i 500 g warzyw. Zadbaj także o zróżnicowanie diety. Będziesz wtedy pewna, że dostarczasz organizmowi każdego z potrzebnych składników. Urozmaicaj główne posiłki.

niech na talerzu oprócz mięsa pojawią się częściej ryby i nasiona roślin strączkowych. Zamiast białego pieczywa wybieraj pełnoziarniste. Pamiętaj o spożyciu nabiału (serów, produktów mlecznych, mleka) oraz jajek dobrej jakości – najlepiej z chowu ekologicznego. Zrezygnuj ze słodyczy, fast foodów i tłuszczy zwierzęcych. To wszystko po to, by cieszyć się tymi dziewięcioma miesiącami.

zdecydowanymi wrogami ciąży są używki, do których zdołałyśmy przywyknąć. To kofeina, które może przyspieszać bicie serca dziecka. Alkohol, powodujący nieodwracalne zmiany u dziecka, również w wieku dorosłym (tzw. FAS - zespół alkoholowy). Fast foody, pełne zbędnych dodatków i pustych kalorii. Sztuczne, kolorowe napoje. Oprócz konserwantów zawierają duże ilości cukrów prostych, które zwiększają niechcianą tkankę tłuszczową. Podobnie słodycze, herbatniki, ciasteczka czy torty.

to rozkosz tylko na specjalne okazje. Niewskazane są także surowe mięsa i ryby, które mogą być źródłem niebezpiecznych dla płodu bakterii. Zrezygnuj więc z tatara i sushi. Ogranicz spożycie także tuńczyka z puszki. Może on zawierać rtęć, która jest szkodliwa dla płodu.

ps
może to i wiele wyrzeczeń. My wiemy jednak, że warto.

prześlij nam swoją poradę lub patent
Nasze patenty
  • planując dietę dopasuj ją do siebie, a nie na...

    czytaj więcej

    planując dietę dopasuj ją do siebie, a nie na odwrót. Nie daj się złapać na najbardziej banalne błędy żywieniowe jak podjadanie między głównymi posiłkami, najadanie się na noc, omijanie śniadania – najważniejszego posiłku w ciągu dnia, czy częste spożycie słodyczy i słodkich, gazowanych napojów.

  • wiele kobiet w ciąży dba o siebie bardziej....

    czytaj więcej

    wiele kobiet w ciąży dba o siebie bardziej. Zwracają większą uwagę na to co robią, jedzą, stosują. Starają się wybierać bezpieczne kosmetyki, zdrowsze jedzenie. Unikają stresu. I dbają o dobry, spokojny sen. Idealnie. Ale dlaczego tylko w ciąży? Zastanawialiście się kiedyś jakby wyglądały kobiety, gdyby już zawsze tak o siebie dbały? Tym, którzy nie chcą tracić czasu na zastanawianie się proponujemy przejście do czynu. 

 

porady

waga w ciąży

waga w ciąży

ciało

każda przyszła mama obawia się tego ile przybierze na wadze. Z jednej strony chce dostarczyć dziecku niezbędnych składników, i nie odmawia sobie, gdy czuje głód. To dobrze. Z drugiej strony boi się, że przytyje tyle, że po ciąży nie wróci już do swojego rozmiaru. A to niekoniecznie. 

więcej
 
 
spotkaj się z nami, jesteśmy na: www.tolpa.pl

miło, że nas odwiedzasz.
Pozostańmy w kontakcie.

na pierwsze zakupy otrzymasz prezent
- zestaw naszych mini produktów
o wartości 26,97 zł.

  • pl
  • eng
  • zobacz
    nasz katalog
  • zobacz
    nasz katalog
  • polski
  • angielski