składniki

dobre samopoczucie w duecie z mądrze dobranymi składnikami kosmetyków, to tajemnica optymalnej pielęgnacji.

Sesamum Indicum

Inna nazwa używana: Nasiona sezamowe

Opis składnika Sesamum Indicum

Olej roślinny otrzymywany przez tłoczenie na zimno nasion sezamowych (Sesamum Indicum), o barwie od jasno żółtej do brązowej o łagodnym zapachu. Zawiera 41-43% kwasu oleinowego, 41-43% kwasu linolowego, 9-10% kwasu palmitynowego, 5-6% kwasu stearynowego, 0,5% kwasu linolenowego.

Działanie kosmetyczne

Tłusty emolient. Zastosowany w kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli film, który zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni skóry gwarantując pośrednie działanie nawilżające. Kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy.

Funkcja składnika Sesamum Indicum

Brak

Bezpieczeństwo

Wszystkie składniki zastosowane w naszych kosmetykach są dopuszczone do stosowania zgodnie z Rozporządzeniem 1223/2009/WE. Oznacza to, że zostały poddane szczegółowej analizie ekspertów toksykologii i są uznane przez nich za bezpieczne.
wróć do wszystkich składników >>