składniki

dobre samopoczucie w duecie z mądrze dobranymi składnikami kosmetyków, to tajemnica optymalnej pielęgnacji.

hydrolyzed wheat protein (hydrolizat proteiny pszenicy)

Inna nazwa używana: Hydrolizat protein pszenicy, Hydrolizowane białka pszenicy, Hydrolizowane proteiny pszeniczne

Opis składnika hydrolyzed wheat protein (hydrolizat proteiny pszenicy)

Hydrolizowane białko pszenicy. To składnik kosmetyków pochodzenia naturalnego. Hydrolyzed Wheat Protein, podobnie jak inne tego typu składniki w kosmetykach charakteryzuje się niewielkimi cząsteczkami, które specjalnie zostały rozbite, dzięki czemu mogą lepiej rozpuszczać się w wodzie i wchłaniać przez skórę. Hydrolizowane białko pszenicy to płyn o słabym, charakterystycznym zapachu i bursztynowym kolorze. Rozpuszcza się w wodzie i alkoholu. Jego pH wynosi 7–8 i pozostaje stabilne w środowisku o pH poniżej 9 i temperaturze nie wyższej niż 80°C.  

Hydrolyzed Wheat Protein jest często wykorzystywanym składnikiem kosmetyków. Można go spotkać w produktach do pielęgnacji każdego typu cery i włosów, ale najlepiej sprawdzi się w przypadku tych, które potrzebują nawilżenia i odżywienia. 

 W preparatach do pielęgnacji włosów stosowany jako substancja antystatyczna, zmniejsza elektryzowanie się włosów. Jest substancją bogatą w cysteinę, co daje jej nieocenione właściwości w pielęgnacji włosów, między innymi poprzez zdolność odbudowywania wiązań dwusiarczkowych we włosach.

Działanie kosmetyczne

Substancja filmotwórcza, hydrofilowa, rozpuszczalna w wodzie. Jest odpowiedzialna za utrzymywanie wody w naskórku, dzięki czemu go nawilża, a także zmiękcza i wygładza. Zmniejsza widoczność zmarszczek i zwęża pory. Stosowana jest w kosmetykach myjących w celu ograniczenia potencjalnego działania drażniącego anionowych substancji powierzchniowo czynnych jak np. Sodium Laureth Sulfate. Ze względu na duży rozmiar cząsteczek nie penetruje w głąb skóry, pozostając na powierzchni. Wykazuje doskonałe powinowactwo do powierzchni skóry, włosów i paznokci.

Funkcja składnika hydrolyzed wheat protein (hydrolizat proteiny pszenicy)

Hydrolizat protein pszenicy wpływa na trwałość piany, gasząc ją. Substancja wpływa także na właściwości aplikacyjne kosmetyku - zwiększając jego kleistość, przez co może utrudniać rozsmarowywanie kosmetyku. Humektant - zapobiega wysychaniu preparatu kosmetycznego oraz krystalizacji przy ujściu butelki czy tubki.

Bezpieczeństwo

Wszystkie składniki zastosowane w naszych kosmetykach są dopuszczone do stosowania zgodnie z Rozporządzeniem 1223/2009/WE. Oznacza to, że zostały poddane szczegółowej analizie ekspertów toksykologii i są uznane przez nich za bezpieczne. Hydrolyzed Wheat Protein to bezpieczny składnik kosmetyków, pod warunkiem, że długość peptydów nie wynosi więcej niż 30 aminokwasów. Zaleca się, by jego stężenie wynosiło około 0,5–5%. Hydrolizowane białko pszenicy ma niski potencjał alergiczności. Nie jest także uznawany za komedogenny.

W jakich kosmetykach występuje hydrolyzed wheat protein (hydrolizat proteiny pszenicy) ?

product-image
product-image
product-image
product-image
product-image
product-image
product-image
wróć do wszystkich składników >>