składniki

dobre samopoczucie w duecie z mądrze dobranymi składnikami kosmetyków, to tajemnica optymalnej pielęgnacji.

Benzoic Acid

Inna nazwa używana: Kwas benzoesowy, homosalate

Opis składnika Benzoic Acid

Kwas benzoesowy ma konsystencję stałą, dobrze jednak rozpuszcza się w innych substancjach organicznych. Jest to konserwant o szerokim zastosowaniu w przemyśle i kosmetologii. Kosmetyki z naturalnych składników również mogą go zawierać. 

Działanie kosmetyczne

Kwas benzoesowy wykazuje głównie właściwości konserwujące, jednak może także działać ochronnie na skórę, pochłaniając nadmierną ilość promieniowania słonecznego.

Funkcja składnika Benzoic Acid

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem). Benzoic acid przedłuża trwałość produktów kosmetycznych, co pozwala na ich używanie bez zmiany właściwości przez długi czas.

Bezpieczeństwo

Wszystkie składniki zastosowane w naszych kosmetykach są dopuszczone do stosowania zgodnie z Rozporządzeniem 1223/2009/WE. Oznacza to, że zostały poddane szczegółowej analizie ekspertów toksykologii i są uznane przez nich za bezpieczne. Ze względu na powszechne zastosowanie tego związku w różnego rodzaju preparatach dopuszczalne jest różne jego stężenie w zależności od rodzaju kosmetyku. Przestrzeganie maksymalnych dopuszczalnych stężeń pozwala zminimalizować ryzyko potencjalnego działania alergizującego Benzoic Acid.

W jakich kosmetykach występuje Benzoic Acid ?

product-image
product-image
product-image
product-image
product-image
product-image
product-image
product-image
product-image
product-image
wróć do wszystkich składników >>