Ascorbic acid
Inna nazwa używana: Witamina COpis składnika Ascorbic acid
Organiczny związek chemiczny, pochodna glukozy. Szeroko rozpowszechniony w przyrodzie. W naturze, w dużych ilościach występuje m.in. w dzikiej róży, owocach cytrusowych, czarnej porzeczce oraz niektórych warzywach – pietruszce, szpinaku, brokułach. Stosowany szeroko w żywności, kosmetykach i lekach.
Działanie kosmetyczne
Antyoksydant, spowalnia procesy zewnętrznego starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Substancja o wysoce efektywnym działaniu ze względu na fakt, że jest prawie w całości regenerowana. Wykazuje działanie głównie na powierzchni skóry. Wykazuje umiarkowane działanie złuszczające. Wyrównuje koloryt skóry oraz rozjaśnia plamy i przebarwienia. Po przejściu przez naskórek stymuluje syntezę kolagenu i hamuje destrukcję włókien kolagenowych, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia. Wykazuje ochronny wpływ w stosunku do promieniowania UVA i UVB, ma również korzystny wpływ na skórę po opalaniu, zmniejsza powstały rumień. Działa także przeciwzapalnie. Znajduje zastosowanie w kosmetykach dla skór dojrzałych, redukujących przebarwienia. Funkcja składnika Ascorbic acid
Przeciwutleniacz. Zapobiega lub w znaczny sposób ogranicza szybkość zachodzenia procesu utleniania zawartych w kosmetyku składników tłuszczowych, np. niektórych cennych olejów roślinnych. Dodatek antyoksydantów zapewnia trwałość produktów, wydłuża ich przydatność do użycia, zabezpiecza przed powstawaniem nieprzyjemnego zapachu, zmianami barwy oraz konsystencji produktu gotowego.Bezpieczeństwo
Wszystkie składniki zastosowane w naszych kosmetykach są dopuszczone do stosowania zgodnie z Rozporządzeniem 1223/2009/WE. Oznacza to, że zostały poddane szczegółowej analizie ekspertów toksykologii i są uznane przez nich za bezpieczne. W jakich kosmetykach występuje Ascorbic acid ?
wróć do wszystkich składników >>