składniki

dobre samopoczucie w duecie z mądrze dobranymi składnikami kosmetyków, to tajemnica optymalnej pielęgnacji.

Butyrospermum Parkii Butter

Inna nazwa używana: Masło shea

Opis składnika Butyrospermum Parkii Butter

Naturalny tłuszcz o barwie żółtej lub w kolorze kości słoniowej, otrzymywany z owoców (orzechów) afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa (masłosz Parka).

Działanie kosmetyczne

Tłusty emolient. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną – film ochronny, który zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni naskórka. Jest to pośrednie działanie nawilżające, przez co kondycjonuje skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące skórę.

Funkcja składnika Butyrospermum Parkii Butter

Brak

Bezpieczeństwo

Wszystkie składniki zastosowane w naszych kosmetykach są dopuszczone do stosowania zgodnie z Rozporządzeniem 1223/2009/WE. Oznacza to, że zostały poddane szczegółowej analizie ekspertów toksykologii i są uznane przez nich za bezpieczne.
wróć do wszystkich składników >>