Tołpa, mała wielka pielęgnacja

 

tematy:

jak radzić sobie z nietolerancją laktozy?

laktoza jest to dwucukier, występujący w mleku ssaków oraz w produktach przygotowanych na ich bazie. Do rozłożenia laktozy potrzebny jest enzym produkowany w rąbku szczoteczkowym nazwany laktazą oraz prawidłowa flora bakteryjna. Brak tego enzymu doprowadza do  nietolerancji produktów, które zawierają laktozę.

nietolerancja laktozy

człowiek najlepiej toleruje mleko matki,  a później  zakwaszane produkty mleczne typu kefir, twaróg, domowy jogurt oraz masło.  Produkty te zawierają o wiele mniej laktozy niż słodkie mleko czy śmietanka, ponieważ  została  ona w nich częściowo strawiona  przez bakterie kwasu mlekowego.

dieta niskolaktozowa
dieta niskolaktozowa lub z zastosowaniem enzymu trawiącego laktozę nie ma zastosowania w przypadku atopowego zapalenia skóry. Chorzy,  cierpiący na wysypki skórne, powinni bezwzględnie unikać produktów mlecznych przez okres co najmniej trzech  miesięcy. Wtedy  w takiej sytuacji  najlepiej zrealizować  cały program "Sześć kroków wyjścia z alergii". Wykluczenie białek mleka bez eliminacji glutenu oraz histaminy może okazać się nieskuteczne. Chora skóra będzie się regenerowała bez mleka, ale prawdopodobnie będzie dalej nadwrażliwa na gluten i wyrzuty histaminy z komórek tucznych.

dieta bezmleczna
przy zastosowaniu diety bezmlecznej należy unikać następujących produktów:  słodkiego mleka, kefiru, jogurtu, śmietany, masła, maślanki oraz serów- zarówno  twarogu, jak i  topionych, twardych (żółtych), pleśniowych, homogenizowanych.


mleko krowie może być ukryte także w gotowych produktach, do których należą między innymi:

  • pieczywo, ciasto, rogale, drożdżówki, bułki maślane, ciasteczka, suchary, herbatniki,
  • lody, czekolada, ptasie mleczko,
  • kiełbasy homogenizowane (parówki, mortadela),
  • wędliny podrobowe mięsne i drobiowe (np. pasztetowa),
  • pasztety mięsne i drobiowe,
  • gotowe płatki zbożowe,
  • purée ziemniaczane w proszku, zupy w proszku, napoje mleczne w proszku,
  • margaryna,
  • sosy sałatkowe, kremy, majonezy,
  • naleśniki, pierogi,
  • chrzan, sos chrzanowy,
  • gotowe potrawy z ryb morskich (ryby moczy się w mleku, aby zniwelować ich zapach),
  • niektóre leki (witaminy).

źródło: Pokonaj alergie, Bożena Kropka, Skoczów 2009

czym można zastąpić produkty mleczne?

masło -  niektórzy chorzy tolerują masło garni. Masło garni nie powinno zawierać białek mleka. Jak przygotować masło garni?

przygotowanie masła klarowanego (masło ghee)
podgrzej w rondlu 200g masła ekologicznego (niesolonego), aż do wrzenia, po czym zmniejsz ogień tak, aby masło podczas gotowania tylko lekko bulgotało. Zbieraj gromadzącą się na wierzchu pianę.  Po około 12 -15 minutach, zestaw rondel z ognia i postaw do ostygnięcia. Następnie przelej klarowane masło do płaskiego pojemnika szklanego lub glinianego. Osad pozostały na dnie rondla oraz piana zebrana z wierzchu to m.in. białka, które alergizują.
Źródło: Pokonaj alergie, Bożena Kropka, Skoczów 2009

tłuszcz mleczny (masło ghee), zawiera śladowe ilości laktozy i białka,  ale jest w większości przypadków dobrze tolerowany przez pacjentów, natomiast zawiera cenne kwasy tłuszczowe, witaminy A, D, E, K2, beta-karoten.

masło ghee produkowane przemysłowo jest źródłem wolnych rodników, konserwantów i innych chemicznych  dodatków. Natomiast ghee, robiony w domu, musi być wykonany ściśle wg technologii z dużą cierpliwości i dokładnością. Trzeba zaznaczyć, że takie masło, które nie zawiera białek mleka krowiego, laktozy dłużej się przetrzymuje, wiec warto zrobić go więcej.

masło z oliwy z oliwek - do płaskiego naczynia wlej oliwę i włóż na chwilę do zamrażarki, gdzie przyjmie postać stałą, gotową do smarowania.

mleko roślinne –  mleko roślinne można przygotować z takich produktów jak: gryka, kasza jaglana, ryż, migdały, kokos. Ważne, aby produkty, z których będzie przygotowywane mleko roślinne,  były ekologiczne i z atestem w postaci  przekreślonego kłosa.
 
mleko z nasion
składniki:
100g  ekologicznych nasion (dyni, sezamu, słonecznika)
1 szklanka ciepłej wody
szczypta zmielonego kelpu lub soli morskiej

przygotowanie:
mieszankę nasion  namocz na noc. Odlej wodę z moczenia. Dolej świeżej wody ok. 1 szklankę i  wszystko dokładnie zmiksuj. Taką postać mleka można wykorzystać do gotowania budyniów, jako dodatek do kasz, naleśników itp. Nasiona, które zostały po produkcji mleka, zużyj do pieczenia chleba, dodaj do past itp.
źródło: Pokonaj alergie, Bożena Kropka, Skoczów 2009

mleko migdałowe
składniki:
100g  mieszanki  migdałów i orzechów
2 filiżanki cieplej wody
szczypta zmielonego kelpu  lub soli morskiej

przygotowanie:
migdały namocz na noc. Rano obierz ze skórki. Dolej świeżej wody,  ok. 2 szklanki i  wszystko dokładnie zmiksuj. Taką postać mleka można wykorzystać do gotowania budyniów, jako dodatek do kasz, naleśników itp. Nasiona, które zostały po produkcji mleka, zużyj do pieczenia chleba, dodaj do past itp.
źródło: Pokonaj alergie, Bożena Kropka, Skoczów 2009

artykuł powstał przy współpracy z Panią Bożeną Kropką – dietetykiem, doradcą marki tołpa ds. zdrowego żywienia, specjalizującą się w alergiach, nietolerancjach pokarmowych i chorobach z autoagresji, autorką książki „Jak pokonać alergię”.

prześlij nam swoją poradę lub patent
 

porady

inne alergeny odpowiedzialne za atopowe zapalnie skóry

inne alergeny odpowiedzialne za atopowe zapalnie skóry

atopic

na wystąpienie reakcji alergicznej lub pogorszenie się stanu skóry w przebiegu AZS mogą mieć wpływ również inne pokarmy. Wśród częstych alergenów wymienia się między innymi orzechy, cytrusy, soja, marchew, seler, wołowina, cielęcina, jajo kurze, ryby. Spokojnie, rzadko zdarza się, aby organizm...

więcej
atopowe zapalenie skóry - alergia na białka mleka

atopowe zapalenie skóry - alergia na białka mleka

atopic

zmiany skórne w przebiegu atopowego zapalenia skóry mogą być również spowodowane alergią na białka mleka. Aby stwierdzić, czy występuje alergia na białka mleka, należy wykonać badanie przeciwciał z krwi na frakcje: kazeinę i ß-laktoglobulinę.

więcej
atopowe zapalenie skóry, a alergia na gluten

atopowe zapalenie skóry, a alergia na gluten

atopic

w rozwoju AZS szczególną rolę odgrywa alergia pokarmowa. Na wystąpienie alergii najbardziej narażone są dzieci do 2 roku życia, ponieważ w tym okresie układ odpornościowy przewodu pokarmowego jest jeszcze niedojrzały. Najczęściej u małych  dzieci brakuje tolerancji na mleko i gluten. Eliminowany...

więcej
dieta bezcukrowa

dieta bezcukrowa

atopic

w walce z atopowym zapaleniem skóry może być pomocne zastosowanie diety bezcukrowej. Cukier wpływa na aktywację nadwrażliwości pokarmowych, ponieważ niszczy kosmki jelitowe osłabiając układ odpornościowy. Oprócz tego zaburza produkcję kolagenu co ma istotny wpływ na stan skóry.

więcej
dieta bezglutenowa

dieta bezglutenowa

atopic

jesteśmy pewni, że alergia lub nietolerancja glutenu nie ułatwiają życia. Dlatego postanowiliśmy zebrać i przedstawić użyteczne informacje, propozycje prostych przepisów aby mimo wszystko było odrobinę prościej.

więcej
 
 
spotkaj się z nami, jesteśmy na: www.tolpa.pl

dołącz do naszego newslettera

na pierwsze zakupy w e-sklepie

30zł
przy zakupach za minimum 80zł
  • pl
  • zobacz
    nasz katalog
  • Polski