Tołpa, mała wielka pielęgnacja

 

tematy:

dieta bezglutenowa

jesteśmy pewni, że alergia lub nietolerancja glutenu nie ułatwiają życia. Dlatego postanowiliśmy zebrać i przedstawić użyteczne informacje, propozycje prostych przepisów aby mimo wszystko było odrobinę prościej.

zacznijmy od tabelki, zawierającej pokarmy dozwolone oraz przeciwwskazane. Spożywanie gotowych produktów bezglutenowych nie jest właściwym rozwiązaniem, ponieważ zawierają dodatki odpowiedzialne za reakcje pseudoalergiczne wywołujące  zmiany na skórze. Z dozwolonych produktów wg własnych preferencji możesz tworzyć przepisy na smaczne potrawy. Możliwości jest naprawdę wiele.

dieta bezglutenowa

propozycja wypieku chlebów bezglutenowych

chleb bezglutenowy na siemieniu lnianym
(nie nadaje się dla chorych uczulonych na nikiel, ponieważ zwiera siemię lniane )

składniki:
1 szklanka zakwasu lub 50g drożdży
2 szklanki mąki z ryżu brązowego
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mieszanki mąk (z gryki niepalonej, jaglanej)
2–3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 czubate łyżki zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, odrobina czarnuszki
1 łyżka mąki sojowej
1 łyżka inuliny

zakwas:
składniki:
100g mieszanki mąk (z ryżu naturalnego, gryki niepalonej, kukurydzianej)
ok. 1 łyżeczki soku z cytryny
woda gazowana o temp. 300C

sposób wykonania zakwasu:
wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Zakwas odstaw w ciepłe miejsce (w zimie postaw na kaloryferze) i mieszaj go 2 razy dziennie, dolewając odrobinę wody gazowanej oraz co 2–3 dni dosypując trochę mąki. Do wypieku użyj całości, pozostawiając 1 czubatą łyżkę rozczynu. Rozczyn pozostawiony do następnego wypieku włóż do lodówki.

sposób wykonania chleba:
przygotuj siemię lniane: zmiel je w młynku do kawy. Dolej 1 szklankę wrzącej wody. Dokładnie wymieszaj i przestudź.

pierwszy etap wyrabiania ciasta:
zagnieć mieszankę mąki z zalanym siemieniem lnianym oraz ⅓ szklanki letniej wody z zakwasem lub 50g drożdży z 1 szklanką letniej wody. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto nakryj czystą ścierką kuchenną.

drugi etap wyrabiania ciasta:
do ciasta dodaj sól, olej oraz 1 szklankę wody i dokładnie wyrób. Następnie przełóż do małej foremki natłuszczonej i posypanej mąką kukurydzianą. Wierzch ciasta posmaruj zimną wodą (aby nie pękał w czasie pieczenia). Pozostaw na chwilę do wyrośnięcia. Włóż foremkę do piekarnika nagrzanego do 220oC na ok. 40  minut. Potem zmniejsz temperaturę do 190oC i spryskaj wierzch zimną wodą. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i z foremki. Pozostaw do wystudzenia.

źródło: Pokonaj alergie, Bożena Kropka, Skoczów 2009

placek gryczany

składniki:
500g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
600 ml gazowanej wody mineralnej
sól, mielony kminek
dodatkowo: pestki dyni, słonecznika

sposób wykonania:
mąkę dokładnie zagnieć z wodą, dodaj sól i kminek. Ciasto nanieś na prostokątną blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia, tak by miało ok. 1,5–2 cm grubości. Następnie ciasto ponakłuwaj widelcem i posyp ziarnami słonecznika lub dyni. Piecz ok. 45–60 minut w piekarniku w temperaturze 220–2500C, aż się zarumieni. Pilnuj placka, ponieważ czas pieczenia jest podany orientacyjnie, zależy on od typu piekarnika. Upieczony placek od razu wyjmij z blachy, przykryj czystą ściereczką i przesusz. Można go jeść tego samego dnia, ale nadaje się również do mrożenia. Przed spożyciem należy go wyjąć z zamrażalnika na ok. 1 godz.
źródło: Pokonaj alergie, Bożena Kropka, Skoczów 2009

 artykuł powstał przy współpracy z Panią Bożeną Kropką – dietetykiem, doradcą marki tołpa ds. zdrowego żywienia, specjalizującą się w alergiach, nietolerancjach pokarmowych i chorobach z autoagresji, autorką książki „Jak pokonać alergię”. 

prześlij nam swoją poradę lub patent
 

kosmetyki

 
 
spotkaj się z nami, jesteśmy na: www.tolpa.pl

dołącz do naszego newslettera

na pierwsze zakupy w e-sklepie

30zł
przy zakupach za minimum 80zł
  • pl
  • zobacz
    nasz katalog
  • Polski