Tołpa, mała wielka pielęgnacja

 

tematy:

atopowe zapalenie skóry, a alergia na gluten

w rozwoju AZS szczególną rolę odgrywa alergia pokarmowa. Na wystąpienie alergii najbardziej narażone są dzieci do 2 roku życia, ponieważ w tym okresie układ odpornościowy przewodu pokarmowego jest jeszcze niedojrzały. Najczęściej u małych  dzieci brakuje tolerancji na mleko i gluten. Eliminowany pokarm należy zastąpić podobnym pod względem wartości odżywczej. Specjalne znaczenie ma to w przypadku dzieci, które potrzebują odpowiednich składników, żeby się prawidłowo rozwijać.

zmiany na skórze w AZS mogą również być spowodowane alergią na gluten. Alergia na gluten może nie mieć związku z celiakią.

jak leczyć celiakię, alergię na gluten lub nietolerancję glutenu?     
żeby zlikwidować zmiany skórne lub nietolerancje pokarmowe, wynikające z braku enzymów, trawiących gluten, należy wprowadzić dietę eliminacyjną, która pozbawiona jest białek glutenu.

na czym polega dieta bezglutenowa?
gluten jest to białko roślinne, które znajduje się w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie.  Zawartość glutenu w ziarnie zbóż przedstawia poniższy schemat, zgodnie z którym najwięcej białek glutenu występuje w pszenicy, a najmniej w ziarnach owsa.

pszenica > jęczmień > żyto > owies
pszenica oprócz tego, że zawiera gluten ma silne działanie alergizujące. Gluten uczula, ponieważ  poziom glutenu we współczesnych odmianach pszenicy w porównaniu z prymitywną odmianą  orkiszem  jest zwiększony o 50%, przez co stała się hybrydą zupełnie odmienną w składzie od jej starożytnej genetycznej konfiguracji. Natomiast owies jest jedynym zbożem, którego do tej pory nie udało się zmodyfikować, może dlatego nie ma tak silnych właściwości alergizujących. Niemniej jednak także nie służy chorym z nietolerancją glutenu.  


produkty bezpieczne w diecie bezglutenowej
w Europie dla produktów pozbawionych glutenu używa się terminu „bezglutenowy w technologii”. Wytwarza się je ze zbóż zawierających gluten, z których przemysłowo go usunięto lub z produktów naturalnie niezawierających glutenu. Produkty bezpieczne (pozbawione glutenu )  na diecie bezglutenowej są oznakowane następująco:

gluten free

często na produktach bezglutenowych występuje również  napis: „gluten-free foods” lub „produkt bezglutenowy”. Obecnie gotowe chleby bezglutenowe można zakupić w sklepach lub przez Internet. Są to jednak produkty zawierające dodatki typu: konserwanty, stabilizatory, emulgatory, cukier i inne, które nie są wskazane dla pacjentów z chorobami skóry.

artykuł powstał przy współpracy z Panią Bożeną Kropką – dietetykiem, doradcą marki tołpa ds. zdrowego żywienia, specjalizującą się w alergiach, nietolerancjach pokarmowych i chorobach z autoagresji, autorką książki „Jak pokonać alergię”. 

prześlij nam swoją poradę lub patent
 
 
spotkaj się z nami, jesteśmy na: www.tolpa.pl

miło, że nas odwiedzasz.
Pozostańmy w kontakcie.

na pierwsze zakupy otrzymasz prezent
- zestaw naszych mini produktów
o wartości 26,97 zł.

  • pl
  • zobacz
    nasz katalog
  • polski