HYDRATIV głowne składniki aktywne

humino-kompleks TOŁPA
główny składnik linii pozyskiwanych z torfu; posiada właściwości detoksykacyjne, reguluje procesy metaboliczne i wspomaga proces regeneracji naskórka, zapobiega utracie wilgoci, zwalcza wolne rodniki, zawiera wiele substancji czynnych takich jak: kwasy huminowe, fulwokwasy, bituminy, aminokwasy, makro i mikroelementy

roślinny kompleks biopolimerowy
wielofunkcyjny kompleks o działaniu przeciwpodrażnieniowym, łagodzącym oraz nawilżającym. Kompleks zawiera:
- ekstrakt z kiełków pszenicy, bogaty w fosfolipidy przyspieszające regenerację warstwy lipidowej naskórka,
- ekstrakt z Saccharomyces Cerevisiae wykazujący działanie kojące, przeciwdziała podrażnieniom i zaczerwienieniom skóry,
- hialuronian sodu, który intensywnie nawilża;

roślinny kompleks biopolimerowy
zwalcza podrażnienia i zaczerwienienia oraz odbudowuje barierę lipidową skóry

kompleks sacharydowy
efektywnie i długotrwale nawilża, jest unikalną substancją regulującą retencję i wiązanie cząsteczek wody w naskórku, utrzymuje odpowiedni poziom nawodnienia, który utrzymuje się przez długi czas; zapobiega zmianom związanym z wiekiem, usuwa poczucie dyskomfortu suchej skóry oraz zapobiega podrażnieniom; zabezpiecza skórę przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych

odprężająco-relaksujący kompleks ekstraktów roślinnych z bławatka , lukrecji, melisy, lipy, białej lilii
eliminuje uczucie napięcia, łagodzi objawy stresu skóry i działa wyciszająco

wyciąg z bławatka
chaber bławatek jest popularnym chwastem polnym; surowcem leczniczym są kwiatostany chabru, jednak nie w całości, lecz tylko niebieskie kwiatki języczkowe, wyskubywane z dna koszyczka i szybko suszone, aby nie straciły barwy; chaber ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, zawiera antocyjany, flawonoidy i garbniki; działa antyseptycznie i łagodząco; kwiaty chabru zawierają antocyjany, z których najważniejszymi są cyjanina i pelargina, kwasy organiczne, niewielkie ilości garbników i sole mineralne, a przede wszystkim duże ilości manganu

wyciąg z lukrecji
działa przeciwzapalnie i antyseptycznie; posiada właściwości łagodzące, które doskonale zaspokajają potrzeby skóry nadmiernie wrażliwej, zaczerwienionej, podrażnionej; badania wykazały, że właściwości ekstraktu z korzenia lukrecji wynikają z obecności w tej roślinie związków zwanych flawonoidami, które szczególnie w stężeniu 20-40% wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne oraz ochronne przed promieniowaniem UV

wyciąg z melisy

działa tonizująco, ściągająco, antyseptycznie oraz łagodzi podrażnienia; melisa jest byliną o wysokości do 1 metra i przyjemnym, cytrynowym zapachu przyciągającym pszczoły (roślina miododajna); łodygi są czterokątne z jajowatymi, głogoogonkowymi liśćmi; kwiaty drobne, najczęściej białe, w okółkach w kątach górnych liści; znaczenie lecznicze ma ziele i liść melisy; obydwa surowce zawierają podobne związki czynne, chociaż w różnych ilościach, przy czym cenniejsze są same liście; zawierają do 0,3% olejku eterycznego, który jest mieszaniną pochodnych fenolowych oraz związków terpenowych; ponadto w skład liści wchodzą trójterpeny, polifenole, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne i związki śluzowe; liście melisy są bardzo łagodnym, a jednocześnie skutecznym środkiem uspokajającym; zmniejszają nadmierne napięcie układu nerwowego; melisa zawiera olejek eteryczny, którego głównymi składnikami są cytral i geraniol, ponadto zawiera garbniki, związki żywicowe, substancje gorzkie, śluzy, kwasy organiczne i trójterpeny

wyciąg z lipy
działa łagodząco, kojąco i relaksująco; lipa drobnolistna jest drzewem do 30 metrów wysokości, o szerokich sercowatych liściach barwy ciemnozielonej z wierzchu i jaśniejszej od spodu z pęczkami rudych włosków w kątach nerwów; kwiaty lipy zawierają flawonoidy, olejek eteryczny, związki śluzowe, fitosterole, trójterpeny, kwasy organiczne; wyciąg z lipy chroni wrażliwą skórę przed infekcją, działają oczyszczająco, zmiękczająco

wyciąg z białej lilii
wykazuje działanie przeciwwolnorodnikowe i ochronne; biała lilia jest znana ze swoich znakomitych właściwości oczyszczania wód; jej kwiaty wykorzystywane w surowcach farmaceutycznych znajdują zastosowanie w produktach mających właściwości uspokajające, regulujące pracę serca, pomagających zwalczać bezsenność; wyciąg z białej lilii wygładza i oczyszcza skórę, działa antybakteryjnie, stymuluje mikrocyrkulację oraz znakomicie absorbuje promieniowanie UV

fucogel
polisacharyd, składający się z ugrupowania fukogalaktozy oraz kwasu galakturonowego;
- ma silne działanie nawilżające - silnie wiąże wodę w skórze, zatrzymuje ją, przez co zwiększa się poziom
nawodnienia,
- tworzy na skórze delikatny film i zatrzymuje cząsteczki wody, przez co dobrze nawadnia,
zapewnia komfort i miękkość skóry (powoduje uczucie dobrze nawilżonej, "mokrej" skóry)

hialuronian sodu
wiąże wodę w naskórku, tworzy naturalny film osłaniający warstwę rogową naskórka przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych; hialuronian sodu jest naturalną substancją obecną w głębokich warstwach skóry; utrzymuje ona właściwe nawilżenie skóry, dzięki czemu zachowuje ona młody wygląd, jest jędrna i zdrowa

sodium PCA
posiada silne właściwości uelastyczniające, wchodzi w skład NMF; sodium PCA jest naturalnym składnikiem ludzkiej skóry współodpowiedzialnym za utrzymywanie właściwej wilgotności

mocznik
silnie nawilża i zmiękcza skórę; mocznik jest białą, krystaliczną substancją, dobrze rozpuszczalną w wodzie o odczynie obojętnym

esencja oliwkowa
posiada właściwości przeciwstarzeniowe, łagodzące oraz antyoksydacyjne – chroni skórę przed działaniem wolnych rodników

alantoina VC

(połączenie alantoiny i wit. C) - posiada działanie łagodzące i nawilżające, ponadto działa przeciwpodrażnieniowo, antystatycznie, antyoksydacyjnie, keratolitycznie i detoksykująco

witamina E

przyspiesza regenerację naskórka oraz wykazuje przeciwrodnikowe działanie; witamina E należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a nie rozpuszczalnych w wodzie; witamina E (tokoferol) to ważny antyoksydant - chroni tkanki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, opóźnia proces starzenia; jest niezbędna przy produkcji krwinek czerwonych

d-pantenol

posiada silne właściwości nawilżające i kojące. Jest naturalnym prekursorem witaminy B5 (kwasu pantotenowego), obecnej w każdej żywej tkance; sama witamina B5 nie przenika przez warstwę rogową naskórka i dlatego w preparatach zewnętrznych stosowana jest w postaci prowitaminy d-pantenolu; d-pantenol doskonale wnika przez naskórek i dociera do głębokich warstw skóry właściwej; jest silnie działającym stymulatorem wzrostu i odnowy komórek, zarówno naskórka jak i skóry właściwej; stosowany na skórę zwiększa w niej ilość energii w znacznym stopniu przyspieszając syntezę lipidów i białek; wykazuje silne działanie gojące przy różnych rodzajach uszkodzeń skóry i błon śluzowych; łagodzi podrażnienia i nieprzyjemne objawy wywołane czynnikami alergogennymi

alantoina

łagodzi podrażnienia, działa kojąco i nawilża; alantoina jest produktem przemiany białkowej, pochodną kwasu moczowego powstałą przez utlenianie; alantoina jest nietoksyczna, nie powoduje alergii, pobudza regenerację skóry, przyspiesza gojenie tkanek zranionych, płytkich otarć naskórka i skaleczeń, oparzeń i odparzeń

enzym proteza
jest enzymem proteolitycznym o działaniu oczyszczającym i delikatnie złuszczającym naskórek; to enzym katalizujący rozpad wiązań peptydowych

olej migdałowy

działa zmiękczająco, posiada delikatne właściwości natłuszczające; składa się głównie z glicerydów kwasu oleinowego i linolowego; nadaje się do każdego rodzaju skóry, rozprowadzony nie daje efektu ciężkości, jest dobrze wchłaniany; polecany szczególnie do pielęgnacji skóry dziecka (jest bardzo łagodny, nie drażni, uspokaja)

olej z orzechów macadamia

działa zmiękczająco, antyutleniająco oraz lekko natłuszcza skórę; jest to jasnożółty olej otrzymywany z tłoczenia orzechów makadamii, zawiera 57% kwasu oleinowego, 25% kwasu palmitynowego, 15% nasyconych kwasow tłuszczowych, jest bogaty w witaminy: A, B, E oraz składniki mineralne; polecany jest przy suchej, łuszczącej się, wrażliwej skórze; olej dobrze się wmasowuje, szybko wchłania, działa regenerująco, odżywczo, wygładzająco, poprawia wygląd skóry

olej jojoba
zawiera lipidy i witaminę E, reguluje kwasowy płaszcz ochronny skóry, posiada właściwości regenerujące, odżywia, lekko natłuszcza i wygładza; nasiona jojoby zawierają do 50% płynnego wosku z głównym składnikiem – palmitynianem cetylu; olej jojoba dzięki zawartości skwalenu posiada właściwości przeciwgrzybicze

masło shea

posiada właściwości odżywcze, łagodzi objawy suchości skóry; masło to uzyskuje się z orzeszków drzewa masłowego - Mangifolia rosnącego w Afryce; drzewo to może żyć do 300 lat i owocuje tylko raz w roku; masło to zawiera odżywcze substancje tłuszczowe, witaminy E, F oraz substancje, które w pewnym stopniu chronią przed promieniami UVB; masło Shea wykorzystuje się bardzo często w kosmetykach do nawilżania i natłuszczania suchej, skłonnej do zmarszczek skóry, można go także stosować na końcówki włosów zwłaszcza podczas kąpieli słonecznych, by chronić je przed przesuszeniem pod wpływem słońca i słonej wody; stosowane jest także jako naturalny środek pomocny w leczeniu reumatyzmu, bolących mięśni, oparzeń słonecznych, podrażnień skóry, opryszczek i dermatoz

roślinny kompleks biopolimerowy
wielofunkcyjny kompleks o działaniu przeciwpodrażnieniowym, łagodzącym oraz nawilżającym. Kompleks zawiera:
- ekstrakt z kiełków pszenicy, bogaty w fosfolipidy przyspieszające regenerację warstwy lipidowej
naskórka,
- ekstrakt z Saccharomyces Cerevisiae wykazujący działanie kojące, przeciwdziała podrażnieniom i zaczerwienieniom skóry,
- hialuronian sodu, który intensywnie nawilża;
Roślinny kompleks biopolimerowy zwalcza podrażnienia i zaczerwienienia oraz odbudowuje barierę lipidową skóry

Newsletter

Chcesz otrzymywać informacje ?

TOŁPA ® SPA Borowinowe

Menu